Professora Del Mètode Feldenkrais | Obrador De Moviments

Parlem amb Lupe Cano, professora del Mètode Feldenkrais


Lupe Cano, professora del Mètode Feldenkrais | Obrador de Moviments
Lupe Cano, professora del Mètode Feldenkrais

Lupe Cano és professora del Mètode Feldenkrais i dels més petits de L’Obrador de Moviments, a més ens entusiasma cada vegada que ens explica històries. Aquesta vegada explica com s’ha iniciat en l’estudi del moviment i la somàtica. Esperem que gaudeixis de l’entrevista tant com nosaltres!

Lupe, explica’ns els teus inicis…

Tinc molts inicis: la imatge més llunyana de la infància que tinc, potser la primera, és ballant a la sala d’estar de la casa dels meus avis amb la meva tia, girant el meu maluc d’un costat a l’altre i anant a terra, avall i amunt, al ritme d’un disc de vinil rock and roll dels 60s. Avui dia aquest és un record amb molt d’espai, ple de força i alegria de viure.

He treballat diversos anys amb nadons i he tingut la sort de veure bebès molt diferents, moltes vegades he presenciat les seves primeres danses, és d’una bellesa molt poderosa aquell moment en què els seus cossos escolten la música i simplement ballen. En alguns la seva mirada es concentra i balancegen d’un costat a l’altre, altres salten de la pelvis, cada un balla des del seu interior, és poderós i natural.

Quan vaig fer els 11 anys vaig participar en un congrés per nens en l’àmbit nacional, a Mèxic. Jo participava regularment gimnàstica rítmica, i vaig escriure un text sobre què sentia jo al moure’m. I sentia el mateix que continuo sentit ara. Sentia el plaer de la vibració i el moviment de la música en el meu interior.

Amb 19 anys vaig començar a formar-me com a actriu professional a l’Escola Nacional d’Art Teatral, i com a part de la meva formació vaig fer pràctiques durant quatre anys en Eutonía, Tècnica Alexander, Laban i Mètode Feldenkrais, totes elles tècniques de moviments amb enfoc somàtic. Aquesta experiència em va portar a experimentar el moviment de manera profunda.

Alguns anys després vaig tenir la sort d’aprendre sobre danses tradicionals mexicanes, vaig aprendre son jarocho, música tradicional mexicana de naturalesa col·lectiva que es practica en ambients rurals, i això em va enriquir molt quant a l’aprenentatge del diàleg i l’escolta.

Vaig practicar també una dansa ancestral anomenada la dansa de la terra, durant 5 anys. Aquesta experiència em va ensenyar sobre els límits de la resistència del cos humà, sobre la possibilitat transformadora i creativa de la ment i les emocions.

Com a professional del Mètode Feldenkrais, és un regal poder entendre profundament l’aprenentatge a través del moviment, el poder transformador de l’aprenentatge i el poder de ser professora d’una mateixa.

Finalment, la meva experiència amb el Teatre dels Sentits i la seva metodologia, m’han portat a profunditzar en l’escolta, fonamental en qualsevol treball artístic.

En què et recolzes a l”hora d’enfocar les teves classes?

Em recolzo en la meva experiència somàtica com a artista i com a professional del moviment, centrant-me en la persona, en la seva necessitat i en la possibilitat d’obrir l’espai perquè desenvolupi el seu potencial en un context de grup.

Confio en l’escolta i en la paciència, i en la importància de triar, construir i delimitar espais de llibertat d’una manera creativa i diversa. Confio també en la particularitat. Crec que l’alegria és un context fonamental per a l’aprenentatge. Tinc formació professional i experiència en moviment, però la meva pràctica com a docent i com a artista em diu que no hi ha fórmules.

A les classes busco generar espais, experiències i condicions perquè el moviment de persones succeeixi en la connexió amb ells mateixos, el meu treball és més una dansa que un mètode. També em recolzo en les meves experiències prèvies, si aquestes són rellevants, però la part central és el potencial i les necessitats de cada persona en l’actualitat.

Què t’agrada més de les classes?

En cada classe s’obre a totes les persones que participem la possibilitat d’aprendre i descobrir que som els millors mestres de nosaltres mateixos. Cada troballa en una classe és un tresor personal que brilla per a tothom: som miralls.

Què significa per a tu el col·laborar a L’ Obrador?

L’Obrador de Moviments és l’única escola de la dansa i moviment de enfocament somàtic a Barcelona. S’ha de dir fort, per descomptat, amb molt d’orgull i molta alegria, el que significa treballar aquí. L’aproximació somàtica és un enfocament que seguirà creixent, és una avantguarda no només en el camp del moviment sinó en el del coneixement en general.

Per a mi L’Obrador és un oasi, un espai on desenvolupar no només una pràctica, sinó també un espai per aprendre i generar processos de coneixement a través del moviment.