Sara Sanguino Directora Escola Dansa | Obrador De Moviments

Parlem amb Sara Sanguino, directora de l’escola

 

Sara Sanguino | Obrador de Moviments

Sara Sanguino, directora de Obrador de Moviments

Sara Sanguino és la directora de l’Obrador de Moviments amb Hervé Costa. Dóna les classes de dansa contemporánea per nens de diferents edats, les classes de Feldenkrais dansa i les de moviment per gent gran. És professora acreditada del Método Feldenkrais i amb Hervé tira endavant l’espai “Supervisió” els dissabtes per joves en formació.

 

Quin va ser el teu primer contacte amb la dansa?

Va ser al centre cultural de l’Hospitalet, crec que en una mostra d’activitats.
Era molt petita, però recordo la sensació… això era diferent. La meva mare em va presentar a la mestra (Àngels Bataller) i em va preguntar si m’agradaria assistir a les seves classes… Sí!!! És un record molt bonic, hi va haver un abans i un després. Crec que les decisions més importants es fan a la infància, la dificultat és recordar-les i restar vinculades a elles.

Em va encantar assistir a les seves classes, em vaig sentir en el meu camí. Crear i moure’m connectat a una part de mi on jo no havia de fer cap esforç.

Àngels ens van oferir una obra basada en l’expressió i la improvisació. Vam experimentar el moviment sense cap idea de comparació o judici. Ens va fer sentir molt bé, cada classe era una aventura.

Què t’agrada més de les classes?

El que més gaudeixo és l’intercanvi. Connectes i t’identifiques amb la gent, des del més petit fins al més veterà. En posar-te en contacte amb el cos i el moviment apareixen canvis, alguna cosa es transforma, és molt maco de veure.

M’encanta veure el procés de cadascú i com se senten quan prenen consciència. Observar els nens com s’organitzen i juguen entre ells, veure les seves cares de felicitat quan creen moviments. Impartir classes és estar connectada amb la creació. Crear un espai on passen coses i estar en continu aprenentatge.

Amb quina altra disciplina has complementat la teva formació i en què et recolzes per enfocar les teves classes? 

Fa uns anys una ballarina francesa ens va parlar del Mètode Feldenkrais, s’estava formant i ens explicava la seva experiència amb entusiasme.

Vaig entendre que se sentia més lliure, parlava d’altres maneres d’arribar al moviment, de transformar patrons, de l’auto imatge.

Vaig tardar uns anys a tenir l’oportunitat d’experimentar el mètode. Em costa posar paraules a la meva experiència durant les primeres sessions, acostumo a arribar a les coses per intuïció o per sensacions.

Vaig sentir aquella nova forma de consciència del cos en moviment em permetia accedir i recuperar aspectes de mi que havia oblidat i que em donaven un gran suport.

Vaig conèixer el mètode en un moment en què em qüestionava moltes coses, necessitava trobar un sentit a tot l’esforç i la pressió que suposava ser ballarina: exposar-se, ser reconeguda, estar a l’altura… em feia molta mandra continuar en aquell punt. Pensava en tornar a l’inici, el que m’havia motivat a ballar.

A través de la pràctica en el mètode Feldenkrais vaig començar a ser conscient. Conscient de les carències que tenim la majoria dels ballarins en la nostra formació. De la falta d’eines pedagògiques per ensenyar d’una manera més sana.

El mètode Feldenkrais treballa sobre el moviment i els gestos fonamentals, importants per desenvolupar habilitats complexes. T’obre un món de possibilitats i deixes de veure’t sotmès a patrons que et limiten en molts aspectes.

El mètode Feldenkrais m’apropa a tots els aspectes que em van fer triar la dansa. Em connecta amb aquella idea tan clara que tenen els nens sobre el que els motiva.

A les meves classes, a més a més del que he anat adquirint durant la meva trajectòria, m’inspiro i em recolzo en el mètode feldenkrais. Em facilita el treball amb nens, adults i també amb la gent gran. Els acompanyo en el procés d’aprenentatge, a veure’ls com a éssers únics i a tenir una mirada oberta.