Carme Entrevista Imatge Destacada

Parlem amb Carme Martí, professora de dansa clàssica

 

CCarme Martí, professora de dansa clàssica | Obrador de Movimentsarme Martí, professora de dansa clàssica, impartirà les classes d’Entrenament Clàssic per a Professionals a L’Obrador de Moviments  (en  col·laboració amb APdC) el trimestre vinent, i en aquesta entrevista ens explica com les ha pensat.

La seva versatilitat l’ha portat a desenvolupar-se com a ballarina clàssica i també contemporània, potser per això… i també per la seva energia, les seves classes són tan agradables.

Què t’agrada més de les classes?

El que més m’agrada és veure que la gent es transforma des del principi de la classe fins al final. Canvia la cara, la mirada, la forma en què es mou… al final de la classe es presenta l’essència de la persona. Té a veure amb l’energia i es pot veure, en primer lloc en l’expressió i després en el cos, és com si estigués en forma a través de la consciència. També es nota en el temps, perquè perquè el cos té memòria, tot això s’incorpora a la vida quotidiana. Aquesta energia és molt gratificant, perquè és d’anada i de tornada, li dono i torno de l’altra, renovada.

Com enfocar les seves classes?

Quan munto una classe, no he configurat una estructura tancada. Penso en un esquelet, però amb diferents possibilitats. Perquè davant del viatge que vull fer, contemplo les particularitats, m’adapto a la gent davant meu, i després puc utilitzar altres vegades, música diferent… Puc fer un exercici complet o la meitat del que havia pensat, m’agrada aquests desafiaments! Però crec que tothom hauria de sentir que estic allà, he de ser capaç de mantenir les mans i dir “Vine!” L’estudiant ha de dir que sí, vaig sacsejar la mà.

Què ens pot dir sobre com has considerat les classes de formació professional a l’Obrador?

Les classes que comencem al gener estan dirigides a professionals i són l’escalfament bàsic per a tota la jornada. És important que es desperti la sensació, la resta ve sola. Començar des de dins treballant la musculatura, els ossos, òrgans… sense forçar!, perque cadascú sap el dia que li espera i també on està en cada moment. Potser a un li espera un dia d’assajar fins a les sis de la tarda i a una altra persona té el dia més tranquil o està en fase de formació. A mi em passa… quan vaig a una classe em dic a mi mateixa “Com tinc el cos avui?” i amb això faig… Si treballes des d’aquesta visió, de l’interior a l’exterior, la classe es torna una evolució energètica.

El fet que hi hagi gent que es trobi en diferents moments és molt maco. Intentes que tots puguin treballar conjuntament en bona harmonia, gaudint i fent aquest viatge de transformació interior cap a fora. I sempre amb un toc de bon humor (N. de la R., un toc de Carme), per començar el dia.

Per una altra banda, el clàssic acostuma a tenir una estructura rígida i sòlida, però la meva idea és no plantejar “mai” una classe pensant en què s’ha d’arribar a un punt prèviament determinat. Si et recol·loques per dins, la resta es recol·loca sol.

Què significa col·laborar a l’Obrador com a professora de dansa clàssica?

Treballar en una escola amb un enfocament professional, honest i obert a tothom. Conec a Sara i Hervé, crec en ells. Ells em coneixen i em creuen. Hi ha confiança mútua. La simplicitat i el bon rotllo creen un ambient confortable per a tothom i fa que cada classe no sigui una classe més.

A l’Obrador hi ha formes interessants tant per a algú que mai ha ballat, com per a un professional. I això és bo per a les persones i també per a mi… perquè el que t’enriqueix la classe i en definitiva ens enriqueix a tots.